U ovom članku delimo recept za tvrdi sir od kefira. Ako budete pažljivo pratili uputstva, možda i vi završite sa nečim ovakvim na vašoj trpezi

Potrebna oprema
Ovo su rekviziti koji će vam biti neophodni da biste napravili dobar sir od kefira:
- Gaza ili krpa za sirenje (možda će vam trebati dve gaze ako je kefir izrazito fin)
- Jedna posuda zapremine kefira (idealno plastična)
- Jedna posuda u koju može da stane prva posuda (idealno šerpa, da bi mogla da se zagreje po potrebi)
- Gumica/štipaljka
- Cedilica (cediljka)
- Termometar (opciono)
- Varjača
- Dve daske za sečenje, ako hoćete da pravite tvrdi sir
Postupak pravljenja
Sad kada smo pripremili sav pribor, hajde da vidimo kako se zapravo pravi sir od kefira.
Pre svega morate da znate da se beli i tvrdi sirevi prave od nehomogenizovanog mleka. Dakle nećete moći da ga pravite od kupovnog mleka. Moraćete da nabavite domaće mleko.
Mleko obavezno prokuvajte. Nemate nikakve zdravstvene prednosti od korišćenja nekuvanog domaćeg mleka, samo možete sasvim nepotrebno da završite u bolnici sa trovanjem.
Predlažem vam da mleko posolite sa otprilike 2% soli.
Jedina razlika je što, ako hoćete da dodate nešto u sir (npr. aleva paprika, biber), dodajete pre stavljanja u gazu u drugom paragrafu.
Proceđen kefir sipate u prvu posudu, drugu posudu nalijete vrućom vodom, treba da bude oko 50°C i treba da bude na toj temperaturi oko 1h, da bi se lepo izdvojili surutka i mlečne masti i proteini. Ako nemate termometar, možete samo da nalijete vrućom vodom sa česme i da ostavie na ringli na najslabijoj jačini ili na jednoj jačini iznad najslabije.
Kada se lepo izdvoje krem i surutka, ispraznite vodu iz veće šerpe i u nju nežno procedite sadržaj prve posude. Preporučujem da za ovu potrebu gazu/sirilo stavite u cediljku, olakšaće vam posao.
Možete da ostavite smesu da se cedi nekih 30-60 min. a zatim krajeve spojite i vežeti gumicom, štipaljkom ili čime god da vam je zgodno. Nakon što vežete gazu, možete da je zakačite za varjaču i ostavite negde da visi. U većoj šerpi vam se nalazi surutka koju sasvim slobodno možete da flaširate i da pijete. Nakon što izdvojite surutku, na rub šerpe stavite varjaču i ostavite da sa nje visi gaza.
Čestitamo 🥳 , dobili ste beli sir od kefira! Čuvajte ga u mešavini vode i 2% soli ako nećete da vam se isuši!
Ako hoćete da ga zgusnete i od njega dobijete čvršći sir, oblikujte ga u samoj gazi, stavite između dve daske za seckanje i stavite na gornju dasku šerpu punu vode, i ostavite tako da stoji nekih 24. Sterilizujte sve površine alkoholom pre nego što krenete u ovaj poduhvat! Poželjno je da ovo nekako izvedete nekim drugim tegom i u frižideru, ali nije smak sveta ako to i ne uradite. Nakon 24h trebalo bi da sir potopite u rastvor vode i soli (4% soli), ostavite tako još 24h pa onda ponovo stavite ispod tega. Ako vam se poklope zvezde pa vam sir i pH (kiselost) budu dobri, možete da dobijete jako tvrd sir sličan parmezanu koji je jaaako aromatičan, samo ponovite kvašenje i ceđenje dok ne bude prilično tvrd, a onda ostavite da se cedi dva-tri dana.
Napomena
Rok trajanja proizvoda je kao običan beli sir. Ako vam se na površini sira pojave plesni ili ako krene da ima loše mirise, bacite ga!
Autor teksta: Dušan Arsić