U ovom članku vam predstavljamo uputstvo za pravljenje domaćeg mlečnog kefira. Neke od koraka možete preskočiti, neki dodati, a sve zavisno od vašeg stila pravljenje i konzumacije kefira. Ovo je recept sa kojim možete početi pa ga onda prilagođavati prema sebi.

Ovo su koraci za pravljenje kefira i rukovanje kefirom:
- Zrnca mlečnog kefira se čuvaju:
- a. 1 dan u vodi u frižideru
- b. 3 dana u mleku u frižideru
- c. 3-6 meseci oceđeni u zamrzivaču
- Postupak dobijanja kefira:
- a. U staklenu posudu staviti zrnca kefira i naliti mleko
- b. Posudu poklopiti gazom ili poklopcem ali ne zatvarati (da može da diše)
- c. Fermentacija se odvija na temperaturi od 18 do 26°C (na sobnoj temperaturi)
- d. Posuda ne sme biti izložena direktnoj sunčevoj svetlosti
- e. Fermentacija traje 24 časa
- f. Kada je završena fermentacija, na dnu se izdvaja surutka
- Izdvajanje kefira:
- a. Kefir se meša sa plastičnim kašičicama i cedi kroz plastičnu cediljku veću
- b. Sadržaj posude u kojoj se fermentacija odvijala promešati da se smesa ujednači
- c. Kroz plastičnu cediljku procediti kefir (cipa se u cediljku i mora da se meša da bi se odvojio i prošao kroz sito)
- d. Kefir sipati u posudu u kojoj će se čuvati (najbolje cediti direktno u posudu u kojoj će se čuvati: u bocu se stavi levak a na njega cediljka)
- e. Kefirna zrna u cediljci oprati HLADNOM vodom sa česme i prekontrolisati da li ima zrnaca koja su promenila boju ili su postala sluzava (Ako ih ima, ta zrnca izbaciti)
- f. Zrnca vratiti u posudu za fermentaciju i naliti novo mleko (minimum 2,8% mlečne masti)
- Čuvanje kefira:
- a. Oceđen kefir čuvati u staklenim posudama, koje mogu biti zatvorene ili ne.
- b. Kefir se čuva u frižideru i može da stoji 5 do 6 dana, možda i duže.
- c. Ako se želi jači ukus i više korisnih sastojaka, boce se mogu do 48 sati držati na sobnoj temperaturi (da se nastavi fermentacija), pa potom u frižideru.
- Ukus kefira:
- a. Što više zrnaca po decilitru mleka – kiseliji kefir (pola do jedne supene kašike je dovoljno za litar mleka.
- b. Što viša temperatura – kiseliji kefir
- c. Što duže fermentira – kiseliji kefir
- Ostalo:
- a. Odmrzavanje zrnca kefira: normalno naliti mlekom, stim da prva dva dobijena kefira nisu dobrog ukusa, pa treba sipati manje mleka (2 dl) i taj kefir koristiti za pripremu hrane (gibanice) ili baciti.
- b. Slanje zrnca kefira brzom poštom: zrnca sipati u kesicu ili posudu sa malo mleka i hermetički zatvoriti. U pošti naglasiti da šaljete zrnca kefira.
- c. Zrnca kefira se mogu jesti tako što se pomešaju sa kefirom, dva žumanca, voćem i po želji dodatkom zaslađivača (stevija ili med) pa sve izblendirati. Veoma zdravo.
- d. Kefirna zrnca ne treba bacati (mada se ništa neće desiti, samo je šteta).
- e. Kefirna zrnca ne treba prodavati, jer ste ih i vi dobili na poklon i tako je već vekovima.
- f. Kefir se ne meša metalnim kašičicama i ne čuva u pltičnim posudama, jer kiselina koja se stvara reaguje sa metalom i plastikom kada su duže u dodiru, pa unosite u sebe produkte te reakcije.
Nadamo se da vam je ovo uputstvo bilo korisno i želimo vam mnogo godina uživanja u ukusu vašeg domaćeg kefira!
Autor: Saša Veselinović
Izvor: objava u grupi kefir na dar Srbija.