Kratak recept za domaći mlečni kefir

U ovom članku vam predstavljamo uputstvo za pravljenje domaćeg mlečnog kefira. Neke od koraka možete preskočiti, neki dodati, a sve zavisno od vašeg stila pravljenje i konzumacije kefira. Ovo je recept sa kojim možete početi pa ga onda prilagođavati prema sebi.

zrnca-mlečnog-kefira-u-činiji

Ovo su koraci za pravljenje kefira i rukovanje kefirom:

  1. Zrnca mlečnog kefira se čuvaju:
    • a. 1 dan u vodi u frižideru
    • b. 3 dana u mleku u frižideru
    • c. 3-6 meseci oceđeni u zamrzivaču
  2. Postupak dobijanja kefira:
    • a. U staklenu posudu staviti zrnca kefira i naliti mleko
    • b. Posudu poklopiti gazom ili poklopcem ali ne zatvarati (da može da diše)
    • c. Fermentacija se odvija na temperaturi od 18 do 26°C (na sobnoj temperaturi)
    • d. Posuda ne sme biti izložena direktnoj sunčevoj svetlosti
    • e. Fermentacija traje 24 časa
    • f. Kada je završena fermentacija, na dnu se izdvaja surutka
  3. Izdvajanje kefira:
    • a. Kefir se meša sa plastičnim kašičicama i cedi kroz plastičnu cediljku veću
    • b. Sadržaj posude u kojoj se fermentacija odvijala promešati da se smesa ujednači
    • c. Kroz plastičnu cediljku procediti kefir (cipa se u cediljku i mora da se meša da bi se odvojio i prošao kroz sito)
    • d. Kefir sipati u posudu u kojoj će se čuvati (najbolje cediti direktno u posudu u kojoj će se čuvati: u bocu se stavi levak a na njega cediljka)
    • e. Kefirna zrna u cediljci oprati HLADNOM vodom sa česme i prekontrolisati da li ima zrnaca koja su promenila boju ili su postala sluzava (Ako ih ima, ta zrnca izbaciti)
    • f. Zrnca vratiti u posudu za fermentaciju i naliti novo mleko (minimum 2,8% mlečne masti)
  4. Čuvanje kefira:
    • a. Oceđen kefir čuvati u staklenim posudama, koje mogu biti zatvorene ili ne.
    • b. Kefir se čuva u frižideru i može da stoji 5 do 6 dana, možda i duže.
    • c. Ako se želi jači ukus i više korisnih sastojaka, boce se mogu do 48 sati držati na sobnoj temperaturi (da se nastavi fermentacija), pa potom u frižideru.
  5. Ukus kefira:
    • a. Što više zrnaca po decilitru mleka – kiseliji kefir (pola do jedne supene kašike je dovoljno za litar mleka.
    • b. Što viša temperatura – kiseliji kefir
    • c. Što duže fermentira – kiseliji kefir
  6. Ostalo:
    • a. Odmrzavanje zrnca kefira: normalno naliti mlekom, stim da prva dva dobijena kefira nisu dobrog ukusa, pa treba sipati manje mleka (2 dl) i taj kefir koristiti za pripremu hrane (gibanice) ili baciti.
    • b. Slanje zrnca kefira brzom poštom: zrnca sipati u kesicu ili posudu sa malo mleka i hermetički zatvoriti. U pošti naglasiti da šaljete zrnca kefira.
    • c. Zrnca kefira se mogu jesti tako što se pomešaju sa kefirom, dva žumanca, voćem i po želji dodatkom zaslađivača (stevija ili med) pa sve izblendirati. Veoma zdravo.
    • d. Kefirna zrnca ne treba bacati (mada se ništa neće desiti, samo je šteta).
    • e. Kefirna zrnca ne treba prodavati, jer ste ih i vi dobili na poklon i tako je već vekovima.
    • f. Kefir se ne meša metalnim kašičicama i ne čuva u pltičnim posudama, jer kiselina koja se stvara reaguje sa metalom i plastikom kada su duže u dodiru, pa unosite u sebe produkte te reakcije.

Nadamo se da vam je ovo uputstvo bilo korisno i želimo vam mnogo godina uživanja u ukusu vašeg domaćeg kefira!

Autor: Saša Veselinović
Izvor: objava u grupi kefir na dar Srbija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *